GOŹDZIKOWIEC KORZENNY
Eugenia caryophyllata

Należy do rodziny Myrtaceae. Jest to drzewo dorastające do 12 m wysokości. Ma liście eliptycznolancetowate, całobrzegie, z wierzchu błyszczące, zimozielone. Ulistnienie jest równoległe, kwiatostany baldachokształtne, kwiaty złożone z czerwonego kielicha, i różowo-białej korony, wielu pręcików i z jednego słupka. Jeszcze zamknięte, różowe pąki kwiatowe zbierane są na krótko przed kwitnieniem, a następnie suszone na słońcu, aż do uzyskania brązowej barwy. Po wysuszeniu dają popularną, intensywnie pachnącą przyprawę – goździki. Ojczyzną goździkowca są Moluki, uprawiany jest w Indiach, na Molukach, w Afryce, w Indonezji i w Sri Lance (Cejlon). Olejek goździkowy (Oleum Caryophylli) to bezbarwna lub żółtawa ciecz o bardzo silnym, przyjemnym, korzennym zapachu i palącym smaku. Głównymi składnikami tego olejku są eugenol (70-90%), octan eugenolu oraz L i B-kariofilen.

Olejek goździkowy jest antyseptykiem i środkiem przeciwbólowym, stosowanym w terapii reumatyzmu, artretyzmu i w infekcjach dróg oddechowych. Pobudza i rozjaśnia umysł, działa odkażająco, rozkurczowo, pobudzająco, leczy układ nerwowy i oddechowy, rozgrzewa.
Używany jest do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych, ropnych i gdy wydziela się nieprzyjemny odór z ust (działanie silnie odwaniające, odkażające i przeciwgnilne). Olejkiem goździkowym można smarować skórę w celu odstraszenia komarów, można go używać do kąpieli odświeżających i aromatyzujących ciało. Zewnętrznie stosowany na bolące dziąsła lub znieczulająco na zęby (w stomatologii goździki stosowane są jako lek antyseptyczny). Dodajmy jeszcze, że olejek goździkowy ma także właściwości pobudzające, zaliczany jest do afrodyzjaków. Ma zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym, perfumeryjnym i kosmetycznym.
W perfumerii jest składnikiem zapachów korzennych, egzotycznych.